TICA Standard

TICA
Standard
Sokoke Standard
Sokoke Illustration

FIFe Standard
TICA Standard


Kategori III SK Sokoke TICA Standard
Huvud Form Modifierad kilform, ska se litet ut i förhållande till kroppen, toppen nästan plan, längden ska vara något längre än bredden vid tinningarna. Kindbenen höga och väldefinierade.
Öron Medelstora, breda vid basen, upprätta med lätt rundade spetsar. Tofsar är önskvärda, men inte nödvändiga. Medelhögt ansatta med en öronbredd emellan önskvärd.
Ögon Medelstora, brett isär, lätt lutade mot öronbaserna. Lätt mandelformade. Gnistrande och uttrycksfulla. Bärnsten till ljust gröna med svart kontur.
Haka Stark och bred, i linje med nästippen. Inte fläskig.
Mun Morrhårskudden väldefinierad. Det kan vara mer vävnad eller definition i den bakre delen vilket ger frontalbilden en mild framtoning med elegant rundad kontur.
Nos Bred med relativt abrupt avslutning i spetsen.
Profil Mediumlång nos, rak, med en kort svagt konvex brygga.
Nacke Smärt, medium till något lång och ändå stark och muskulös.
Kropp Torso Mediumlång, smärt, smidig och behaglig med välutvecklat bröst. Vågrät bak och rundad bröstkorg.
Ben Långa, smärta med medium eller tunna bendelar. Bakbenen välvinklade, muskulösa och längre än frambenen. Bakbenens position ger en tåspets-gång som är karakteristisk. Ändå är baken vågrät när den står avslappnad.
Tassar Ovala och medium små. Ska vara i balans med storleken på katten.
Svans Medium till lång och den har en fast och muskulär känsla från bas till en smal topp.
Bendelar Fina till medium som ger ett smärt och ändå starkt intryck.
Muskulatur Välutvecklad speciellt i nacke och skuldror. Dessa katter ser förfinade och späda ut, men när man lyfter dem så är de förvånansvärt solida och ger ett intryck av styrka.
Päls Beskaffenhet Mycket kort, tättliggande med en nästan hård ? inte silkig känsla och lite eller helst ingen underull.
Mönster Modifierad klassisk tabby. Mönstret bör vara dämpat av tickning. Tickningen tillsammans med modifieringarna av mönstret är kännetecknen för sokokerasen. Sokokemönstret skiljer sig från standard klassiskt mönster på följande sätt: Minst ett hakband (får vara brutet); skulderfjärilen får vara bruten, bara en fläck eller inte uppenbart; ?bullseye? bör vara brutet och M-et på pannan får vara brutet, men måste finnas spårbart.
Färg Alla nyanser av bruntabby. Det bör noteras att sokoken är inte en höggradigt rödbrun katt. Nyanserna av brunt kan sträcka sig från kallt till varmt. Svart svanstip kan också vara tickad.
Avdrag Huvud För orientaliskt eller för runt.
Nacke För kort och tjock nacke.
Kropp Undersätsig kropp, avsaknad av elegans.
Mönster Svag tickning på mönstret.
Diskvalificering   Medaljonger
  Svansfel
  Ingen tickning


  Poängskala Poäng
Totalt   100
Huvud Form 5 | Öron 4 | Ögon 4 | Haka 2 | Mun 4 | Nos 4 | Profil 5 | Nacke 2 30
Kropp Torso 6 | Ben 9 | Tassar 3 | Svans 6 | Bendelar 9 | Muskulatur 7 40
Päls Beskaffenhet 10 | Mönster 12 | Färg 8 30

Bekrivning:
Sokoken är en nyligen upptäckt ras med ursprung från den hotade Arabukoskogen vid Kenyas kust.

De första katterna upptäcktes på 70-talet och exporterades till Europa där ett avelsprogram startades. Den kenyanska sokoken är en naturligt förekommande ras, friströvande och självförsörjande. Ändå lever den i närheten av mänskliga boningar.

Sokoken är en skinande, smärt, naturligt atletisk och muskulös katt. Den har medelstor kroppsbyggnad klädd i tättliggande päls som är kort och tickad i modifierat klassiskt tabbymönster. Giramastammen beskriver dem som liknande trädens bark.

Även när de är avslappnade ger deras längre bakben ett intryck av färdigställning.

De är elegant atletiska, vakna och intelligenta. Deras fredliga personlighet gör dem till ett utmärkt sällskapsdjur som önskar mycket kärlek. De kan utstöta högljudda uttryck för äganderätt gentemot deras kattfamiljer och mänskliga vänner som de binder sig starkt till.

 Informationen hämtad från Tica eller ladda ner Ticas standard för Sokokerasen (eng), översättningshjälp hos Sokoke