Varför köpa en raskatt

Sokoke - En ovanlig och otroligt fin raskatt
Sokoke - En ovanlig raskatt
En del tycker nog att man är vansinnig som köper en raskatt för flera tusen kronor. Och varför? Bara för att få en stamtavla? Det finns ju massor med gulliga katter som man kan få helt gratis. Detta är vanliga kommentarer som många med raskatter får.


Hittar du eller får en huskatt så kan det vara svårt att veta vad du faktiskt får. Du vet kanske inte vem föräldrarna är, vad katten har varit med om innan. Har den haft det bra? Har den psykiska, fysiska problem eller bär på någon sjukdom? Har den parasiter eller får du många katter helt plötsligt? Du kan ha tur men du kan också få otrevliga överraskningar som kan komma att kosta väldigt mycket och orsaka problem.


Alla katter har en egen personlighet men vissa saker är rasspecifika, precis som med hundraser. Köper du en raskatt så kan du välja utseende, temperament och päls på katten. Vill du ha en stor eller liten katt? Tycker du om att vårda pälsen eller vill du ha en som fäller väldigt lite hår. Vill du ha en lugn katt som ligger mest still eller en aktiv katt. Vill du ha en social, en intelligent, en inne eller utekatt. Det finns mycket att välja mellan! Med en raskatt har du större möjlighet att välja en katt som passar just dig och din familj.


Köper du en raskatt av en seriös uppfödare så vet man vem föräldrarna är både till utseende och till sinne. Uppfödare väljer ofta föräldrar med stor omsorg och de värnar om sina katter. De är försäkrade och har fått vård, vaccinationer mm som de behöver hos veterinären. Du vet att föräldrarna är friska och välmående. Kattungarna är ofta ett resultat av föräldrarna och man får inte glömma att vissa sjukdomar kan föras vidare till kattungen.


Kattungarna har blivit väl omhändertagna redan när de ligger i mammans mage. De har undergått en grundläggande veterinärundersökning, fått de vaccinationer de behöver och är fria från parasiter. De har ett chip i nacken med identifikation. De är i en lämplig ålder för att lämna sin mamma vilket innebär att katterna är stabila, fysiskt och psykiskt. De är dessutom rumsrena och har blivit hanterade från födseln.


Sverak - Sveriges Kattklubbars Riksförbund är en intresseorganisation för kattägare, uppfödare och utställare. Om uppfödaren är med i SVERAK så vet du att de följer vissa grundkrav vilket är en trygghet.
En seriös uppfödare värnar om att ge varje kattunge ett bra och tryggt hem. Dom frågar mycket för att försäkra sig om att även du som kattköpare vet vad du ger dig in på. Dessutom tar många uppfödare tillbaka katten om det nu skulle uppstå problem lite längre fram.


Visst kostar raskatter. Man betalar för kvalitet och trygghet. Du får en frisk och välmående katt som är del av din familj under många år framöver.

Det är en trygghet att veta att familjens lilla ögonsten mår bra, är frisk och välskött och att man inte får otrevliga överraskningar med enorma kostnader som konsekvens. En huskatt behöver även den vård och omsorg. Omsorg som redan är genomförd och en kostnad som är inbakad i priset på en raskatt men som tillkommer på en huskatt.